Blog

Június 8. az óceánok világnapja!

2021.06.08 14:57

Miért fontos az óceánok védelme és gyermekeink edukációja ebben a témakörben? Olvasd el bejegyzésünket és pillants bele a feneketlen mélység titkaiba! Ötletekkel szolgálunk, miként segíthetjük elkerülni a klímaszorongást és hogyan hozhatjuk közelebb gyermekeinkhez a természetvédelem fontosságát!

Miért érint miket a sós vizek állapota?

 

A National Geographic 2019-ben írt cikke szerint minden második lélegzetvételünket az óceánok biztosítják. Földünk 71%-át teszik ki ezek az óriási területű víztömegek, így az általunk belélegzett oxigén felét termelik és a kibocsátott szén-dioxid negyedét nyelik el. Noha a földrajzkönyvek, illetve a különböző lexikonok több óceánt is felsorolnak, oceanográfiai értelemben a világtenger egyetlen szorosan összefüggő fizikai-hidrológiai rendszert alkot.

 

Tudtad, hogy egészsége mégis óriási veszélyben van? A tengeri gerinces állatok száma a felére zsugorodott, a tengerek felszínén lebegő 150 millió tonna műanyag hulladék pedig folyamatosan mérgezi és veszélyezteti az élővilágot, így bennünket is.

Az óceánok világnapja már 1992 óta fontos szerepet tölt be a Föld életében. Fontos tehát, hogy gyermekeinknek megfelelő tudást és információt adjunk át azzal kapcsolatban, miért szükséges például a szelektív hulladékgyűjtés, a természettel történő harmonikus együttélés és az állatok szeretete, hogy képesek legyenek megóvni színpompás  világtengerünket.

Mutassuk meg a legkülönfélébb és legérdekesebb élőlényeket!

Számtalan olyan állat él Földünkön, melyek különleges képességeikkel vagy kinézetükkel felhívják magukra a figyelmet. Mutassuk be minél változatosabb módon ezeket az élőlényeket gyermekeinknek, játékos módon bővítve tudásukat és világnézetüket.

 

 

Néhány különleges állatfaj, melyekről érdemes mesélnünk:

A  narvál (Monodon monoceros)

A narvál az emlősök osztályának cetek rendjébe, ezen belül a narválfélék családjába tartozó állatfaj. A természet törvényeivel dacolva olyan helyeken is képes megélni, ahol más állatok már nemigen fordulnak elő. Az északi-sarki vizekben, Észak-Oroszország, Észak-Alaszka és Észak-Kanada partjai mellett, valamint Grönland és a Spitzbergák közelében is fellelhető. A narvál elterjedését tekintve tehát a legészakibb cetfaj, ritkán merészkedik az északi szélesség nyolcvanadik fokánál délebbre. A táplálékát hanghullámok segítségével szerzi meg és 370–400 méterig is lemerül a vízben, ahol akár félóránál is tovább tud maradni. Egy példány általában 30–40 évig él.

Annyira keveset tudunk erről a fajról, hogy például arra sincs még magyarázat, mire használja a fején található hosszú agyarát. Egyes légi megfigyelések és az agyarakon lévő karcolásokból arra következtetnek tudósok, hogy a hímek megvívnak egymással a rangsorbeli helyükért és a nőstényekért. 

 

Narválos játékok:

https://www.jatekbolygo.hu/spd/S212202/Narval-Safari

https://www.jatekbolygo.hu/spd/Bauer14272/Pluss-Narval-15cm-Bauer

 

Fotó: Borítókép: A klímaváltozás ellenére megmaradtak a narválok (Természettár)

Turritopsis nutricula a „halhatatlan” medúza

Tudtad? Létezik egy medúza fajta, amely "örökké" él!

A Turritopsis nutricula medúza örök életűnek tűnik, mert életciklusa folytonos. Fiatal éveit helyhez kötve polip alakban éli, ekkor ivartalan, vegetatív módon szaporodik bimbózással. Amikor a körülmények kedvezővé válnak a számára, akkor átalakul rendes medúzává és ivaros szaporodásba kezd. A hagyományos medúzák ezek után elpusztulnak, de a Turritopsis nutricula medúzaalakja visszaalakul polippá és újra kezdi a folyamatot. Ezért tartják "halhatatlannak".

 

 

Sórák (Artemia salina) 

A sórák a levéllábú rákok osztályának csupasz levéllábú rákok rendjébe tartozó rákfaj. Először 982-ben tettek említést róla az iráni Urmia-tónál. Megtalálható szinte minden sós vízben, de meglepő módon az óceánokban nem él. Sikeresen kerüli el a ragadozókat azzal a tulajdonságával, hogy nagyon sós vizekben (50% sótartalomig) és apró, változó sókoncentrációjú part menti pocsolyákban is megél! Speciális képessége, hogy alvó petéket rak, ezek túlélik a kiszáradást és 2 évig is életképesek maradnak. Az alvó peték hosszú ideig tárolhatók, majd a kellő időben kikeltethetők.

 

Sórák keltető játék:

https://www.jatekbolygo.hu/spd/BUKI125/Tudomanyos-keszlet-Tengeri-szornyek-Sorak-BUKI

Fotó: https://hu.wikipedia.org

Hogyan mutasd be az állatokat?

Projektoros vetítés

A halak, bálnák és egyéb élőlények varázslatos világa módon egy projektoros vetítés keretében még izgalmasabb lehet! 

https://www.jatekbolygo.hu/Mini-Projektor-3-fele-Vadallatok-ur-ocean-BUKI

 

Mikroszkópikus világ

A mikroszkóp a legkeresettebb tudományos játékokok közé tartozik, mivel általa a gyerekek megszemlélhetik azokat a részleteket is, melyek szabad szemmel nem láthatóak! Kiváló szórakozást nyújt és felkelti a kíváncsiságot a biológia és a természettudományok iránt.

https://www.jatekbolygo.hu/Video-Mikroszkop-40-kiserlet-BUKI

 

A gyerekkönyvek nagy előnye, hogy gyereknyelven, érthető módon adják át az információkat színesen illusztrált oldalak kíséretében:

https://www.jatekbolygo.hu/spd/9789634831778/101-dolog-amit-jo-ha-tudsz-a-vizi-elohelyek-allata

 

A lebilincselő mesék és történetek ereje

2 olyan kulcsfontosságú mese is született az elmúlt években, amelyek szívmelengető üzenetükkel valóban megérintik a kisebb korosztályt. Személyes kedvenceink is egyben, így bátran ajánljuk akár családi filmezős hétvégékre egy-egy esős nap alkalmával!

 

Vaiana (Moana)

Háromezer évvel ezelőtt a világ legjobb tengerészei keresztülhajóztak a Csendes-óceánon, és felfedezték Óceánia számos szigetét. Azonban ezután ezer évig nem utaztak ismét, és senki sem tudja, miért.
A Walt Disney Animation Studios animációs alkotása a Vaiana című film, amelynek főszereplője egy kalandvágyó tini, aki vakmerő küldetésre indul, hogy megmentse népét. Útja során Vaiana találkozik az egykoron hatalmas félistenként tisztelt Mauival, aki szárnyai alá veszi a lányt, hogy igazi felfedezőt faragjon belőle. Együtt vágnak neki a nyílt óceánnak, az út pedig nem szűkölködik az eseményekben. Hatalmas szörnyekkel és elképesztő veszélyekkel szállnak szembe, s közben Vaiana teljesíti ősei küldetését és felfedezi azt, amit a legjobban keresett: saját magát.

 

A tenger dala (Song of the Sea)

A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak.

 

Beszéljünk a klímaváltozásról

Rengeteget számít, hogyan kommunikálunk a fiatalsággal a klímaváltozásról, hiszen számukra egyre sürgetőbb a kérdés, hova tartunk. Az óceánok élővilága élelmiszert és megélhetést biztosít több mint egymilliárd ember számára, ezért mindenkinek ki kell vennie a szerepét a gondoskodásból, de egyéb lépéseket is tennünk kell ahhoz, hogy biztosíthassuk gyermekeink jövőjét. Hogy milyen környezetvédelmi kérdések kapcsán segíthetjük még a változást, akár a gyerekeket is bevonva, arról IDE kattintva olvashatsz többet. 

Ha tetszett a blog bejegyzésünk vagy hozzá fűznél valamit a témához, írj nekünk kommentet!

Játék Bolygó