Blog

Klímaváltozás: cselekedj lokálisan! Tippek, tanácsok

2019.09.17 14:47

 

Milyen lehetőségeink vannak, melyek azok a változtatások, melyek kis odafigyeléssel, de annál nagyobb eredménnyel járnak? Eheti bejegyzésünkben számos tippet és tanácsot olvashatsz, melyekkel ezeket a kérdéseket szeretnénk megválaszolni.

 

A klímaváltozás ügye mellett számos fiatal emel szót nap, mint nap, ezért mi, felnőttek sem mehetünk el mellette. Háztartásunkban számos olyan dolog felgyülemlik, melyeket ahelyett, hogy a kukába hajítunk, újrahasznosíthatnánk, de változtathatunk vásárlási szokásainkon, berögződéseinken, újragondolhatjuk és átszervezhetjük saját és családunk mindennapjait, és otthonunk korszerűsítésével is sokat tehetünk környezetünkért.

Energiafogyasztás

Magyarországon egy főre átlag napi 16 kg szén-dioxid kibocsátás jut. Ez rengeteg. Ahhoz, hogy változást érjünk el ezen a téren, amely segít lelassítani a globális felmelegedést, kb. 50%-kal kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Sajnos azonban ez a szám nem csökken, hanem egyre csak növekszik.

 

Mit tehetünk mi a saját háztartásunkban azért, hogy jobb eredményeket mutathassunk fel?

A legtöbb energiát a fűtés és a légkondícionálás fogyasztja el otthonunkban. Érdemes tehát ezek kiépítésére és cseréjére fokozott hangsúlyt fektetni. Korszerű szigeteléssel és megfelelő nyílászárókkal, jó árnyékolás technikával máris rengeteget spórolhatunk kiadásainkon, és jelentős energiamegtakarítást érhetünk el.

 

Igyekezzünk olyan háztartási gépeket beszerezni, melyek odafigyelnek a megfelelő fogyasztásra, a felesleges kisgépeket, pedig inkább hanyagoljuk, ha azokat kézi erővel is tudjuk pótolni. (Ilyen az elektromos citromfacsaró, morzsaporszívó, elektromos kenyérszeletelő, stb.)

 

Javíthatalan készülékeinket adjuk le gyűjtőpontokon, ne a veszélyeshulladék-lerakókat töltsük fel újabb és újabb elektromos szemetünkkel. A lakóhelyünkhöz legközelebbi Zöld Pontokat megtaláljuk az ECM honlapján, http://electro-coord.hu/.

 

A fényforrásoknak is van energia címkéjük, akár csak a háztartási eszközöknek. Ügyeljünk arra, hogy olyan világítással lássuk el otthonunkat, melyek bizonyítottan kevesebb energiát használnak fel. Emellett fokozottan figyeljünk arra, hogy kihasználjuk a természetes fény adta lehetőségeket, például reggelelente húzzuk fel teljesen a redőnyöket, és hagyjuk a lémpafény helyett a természetes fényt beáramolni.

 

Egyéb energiacsökkentő ötletek:

  • Sose égesd feleslegesen a lámpákat, főleg ne egyszerre több helyiségben.
  • A por akár a felére is képes csökkenteni a fényerőt, azért tartsd tisztán az égőket.
  • A világos színű falak és függönyök kevesebb fényt nyelnek el, a világos falak akár a fény 78%-át is visszaverik. Érdemes festéskor erre is gondolni. 
  • A túl nagy képernyőjű tévék bár nagyobb élményt nyújtanak, bizony magasabb fogyasztásra is képesek.
  • A szárítógép használatát mellőzzük, a napnál és szélnél nincs jobb módszer erre.
  • Vasalás után azonnal húzzuk ki a vasalót, mert bedugott állapotban folyamatosan fogyaszt. Sok időt és energiát spórolhatunk meg, ha a pólókat és ingeket mosás után azonnal vállfán szárítjuk, így nem lesznek gyűröttek.
  • Sütés, főzés esetén használjuk jó hővezetésű eszközöket, mert ez is befolyásolja az elhasznált energia mennyiségét.
  • A sütő előmelegítése sok étel elkészítésének esetében haszontalanul van feltűntetve a recepteknél. Gondold át, valóban szükség van-e rá.
  • Na hagyd bekapcsolva azokat a háztartási gépeket, melyeket már nem használsz, például kávéfőző.

 

 

 

 

Vízhasználat

Magyarországon átlagosan 110 liter víz kerül elhasználásra lakosonként. Víz nélkül nem lenne élet a Földön. A bolygónk 70%-át borítja, ennek 97%-a sós, a fennmaradó 3%-a édes, ráadásul ennek a 3%-nak 3/4-e a sarki jegek fogságában van, tehát összesen a Föld teljes vízkészletének 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Nem is kérdés hát, hogy milyen fontos jól és megfelelően gazdálkodnunk és bánnunk vele.

 

Víztakarékosság:

  • Szűntesd meg a csöpögő csapokat, és lehetőleg olyan keverőcsapokkal helyettesítsd azokat, melyek megakadályozzák, hogy feleslegesen túl magas legyen a vízsugár.
  • Tedd félre a kádfürdőzéseket és igyekezz mindig zuhanyozni. Szappanozás közben zárd el a csapot, ezzel közel 20 liter vizet is megspórolhatsz percenként. 
  • Mosáskor szortírozd szét a ruhákat, és amiket nem muszáj, ne moss teljes programon. Sok ruha esetén (szennyezettségtől függően) elegendő egy fél programos mosás is. A főzőprogramot és az előmosást kerüld, inkább kézileg áztasd elő a ruhákat. Az áztatás fellazítj a szennyeződéseket, így hatékonyabb lesz a gép mosás is.   
  • Ne folyó víz mellett mosogass, csak az öblítéskor engedd meg a csapot. Bár a mosogatógép használata sokkal egyszerűbb, egy 4 tagú család esetén ez a fajta kézi mosogatás 25-40 liter vizet használ el, még egy mosogatógép akár 30-60 litert vizet is fogyaszt. Ha mégis mosogatógép mellett döntessz, sose indíts el fél programot, mindig várd meg, hogy az teljesen megteljen.
  • Csak akkor húzd le a wc-t, ha használtad. Feleslegesen ne öblítsd, például ha beledobsz egy orrfújás utáni papírzsebkendőt.
  • Ha kertesházban élsz, hasznosítsd az esővizet és helyezz ki vízgyűjtőket, melyből a vizet felhasználhatod a kerted gondozására.
  • Autómosáskor a gépi autómosók kb. 100-150 liter vizet is felhasználnak. Ha kézileg csinálnád, bizony elegendő lenne 1-2 vödör víz is, ami 6-8 liter. Óriási különbség. Erős vegyszerek helyett pedig válaszhatsz környezetkímélő anyagokat,  egy mikroszálas kendővel pedig hamar szárazra törölheted autódat.
  • Felmosóvíznek felhasználhatod a kisbabád fürdővizét is, ezzel is csökkentve a vízfogyasztást és pazarlást.

 

Március 22. a víz világnapja, ezért arra kérünk, hogy ezentúl te is ünnepeld és értékeld jobban az ivóvizet!

 

 

 

 

Élelmiszer vásárlás

Bizonyára nem nehéz belátni, hogy a a minőségi táplálkozás egyik kulcsfontosságú eleme, hogy honnan és milyen minőségű ételeket vásárolunk. Érdemes átalakítani vásárlási szokásainkat nem csak környezetünk megóvása céljából, de egészségünk megőrzése érdekében is. Sokszor nem is nézzük meg pontosan, hogy milyen feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, nem törődünk az E számokkal, a tápanyag tartalommal, azzal, hogy hol, és milyen körülmények között termelik meg a megvásárolt árut. Ebben az esetben is megérett az idő arra, hogy tudatosabbak legyünk és szintet lépjünk. 

 

A nagyüzemi mezőgazdaság túlhajszolt, pusztítja a talajt, káros anyagokat használ, ezért folyamatosan csökkenti az ételek tápértékét, rontja minőségüket. Számos vegyszermaradvánnyal kell szembenéznünk, becslések szerint az egészségünkre káros anyagok 70%-a a táplálékkal jut be szervezetünkbe, melyek közül több száz féle adalékanyag és hatóanyag kölcsönhatása a mai napig nem ismert. Sokat mondó szám az is, hogy a hazai termőterületek 95%-án folyik növényvédőszeres termesztés. 

 

A vegyszerek nélkül megtermelt élelmiszereket bizony egyre többen igénylik már világszerte, egyre nagyobb teret hódítanak a biopiacok, és a saját termesztésű növények. Ezeknek az élelmiszereknek bizonyítottan sokkal magasabb az antioxidáns és vitamin tartalma is.

 

Fogyasztási tanácsok:

  • Fogyassz és vásárolj idényterményeket.
  • Csökkentsd a húsfogyasztásodat, melynek előállítása igen megterhelő a környezetünk számára. A világ évi 60 milliárdos haszonállat-állományának tenyésztése felelős a globális üvegházgáz-kibocsátás 37%-ért.
  • Vásárolj helyi- és kistermelőktől, biopiacokról.
  • Vásárláskor kerüld a nejlon zacskók használatát, vigyél magaddal vászon táskákat, kosarat, újra használható hálós tasakokat.
  • Az elhasznált étolajat sose öntsd bele a wc-be vagy a lefolyóba, mindig add le gyűjtőponton. Miért? Mert az elhasznált olaj nem csak az élővizeinket szennyezi, dugulást okoz, a csövek falára felrakódva vonzza a csótányokat is. 
  • Ne fogyassz cukros üdítő italokat, inkább készíts otthon limonádét, melyet kulacsban akár magaddal is vihetsz.
  • Ne vásárolj PET palackos vizet. Ha nem szereted a csapvíz ízét vagy félsz az egészségügyi hatásaitól, használj vízszűrőt. Amennyiben mégis szénsavas vízre vágysz, használj patronos szódakészítőt vagy vásárolj visszaváltható PRB flakonokba töltött szikvízet.
  • Ha kávézol, használj termoszt, és vidd magaddal a napi fogyasztásodat. Így csökkented a felesleges műanyag és papír hulladékot is és a pénzeddel is spórolsz.
  • Vásárlás előtt készíts pontos listát arról, hogy mire van szükséged, így elkerülheted a felesleges pénzköltést és pazarlást.
  • Ismerkedj a csomagolásmentes boltokkal.

 

 

 

 

Vegyszermentes élet

Mindenhol vegyszerek vesznek minket körbe, a drogériák polcain, a háztartásunkban, az élelmiszerek termesztése által pedig az üzletekben is. Szervezetünk naponta közel 10 000 vegyianyaggal találkozik, melyek közül számos veszélyes és szükségtelen. A háztartási vegyi anyagokat könnyedén leválthatjuk lebomló és környezetkímélő anyagokra, használhatunk saját készítésű kozmetikumokat, csökkentve a hulladék és károsanyag kibocsájtást és termelést is.

 

Az európaiak 5800 milliárd forintot költöttek háztartási és tisztító szerekre 2004-ben, az új gyártású gyorsabb és "erősebben" tisztító szerekre való kereslet pedig egyre növekszik. Törekedjünk otthonunkban arra, hogy a lehető legkevesebb vegyi anyagot használjunk nem csak a családunk, de környezetünk védelmének érdekében is.

Számos lebomló termék kapható, melyek alkamasak konyhai tisztításra, illemhelyiségek sterilizálására, bútorok és egyéb eszközök takarítására. Sose sajnáld rászánni az időt ezek felkutatására, hiszen alapjaiban változtatják meg a háztartásodat nem csak költséghatékonyság, de környezeti szempontból is.

Tippek:

  • A mosószer használatot könnyedén kiválthatod, ha mosószódát, mosódiót és mosóparfümöt, vagy illóolajakat kezdessz el használni, melyeknek nincs környezeti károsító hatása, ráadásul antiallergének is. Az illatosított, selymesebb érzést adó, száradást könnyító adalékanyagok teljesen felesleges vegyszernek minősülnek, így a folyékony és szintetikus mosószerek és öblítők egyáltalán nem ajánlottak.
  • Kemény víz esetén a mosószóda ideális megoldás.
  • Vízkőtelenítéshez használj citromot vagy citromsavat és szódabikarbónát.
  • Fertőtlenítéskor az ecet és a teafaolaj a legideálisabb. 
  • Válassz foszfát és nonilfenol mentes mosogatószert. A nonil-fenol vegyületcsalád nagyon lassan bomlik le és erősen szennyezi az élővizeket.
  • Kellemetlen szagok ellen használj illatos gyógyteás öblítést vagy szódabikarbónát.
  • Wc illatosítónak készíts be illóolajos párologtatót, vagy egy újrahasznosított permetezős flakonba szintén illóolajjal vagy virágokkal illatosított vizet.
  • A dugulások megelőzése érdekében havonta öblítsd le a lefolyókat mosószódás forróvízzel.

 

Reméljük, hogy számos jó tanácsunk segítségül szolgál számodra és egy környezettudatosabb életetre buzdít.  

Ha részletesebben is érdekel, milyen módszerekkel csökkentheted ökolábnyomodat, ajánljuk olvasásra a Hétköznapi kalauzt vagy a www.tudatosvasarlo.hu oldalát.

Játék Bolygó

 

Forrás és felhasznált irodalom: Varga Éva - Hétköznapi kalauz 

Fotók: Pixabay.com