Blog

Farsangi fánk recept

2019.01.14 20:23

Farsangi fánk receptje

Hozzávalók 30 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só

Előkészítési idő: 45 perc

Elkészítési idő: 30 perc

 

 

Elkészítés:

A tejet langyosítsd fel, majd keverd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg az élesztő felfut. Eközben szitáld át a lisztet, majd rakd hozzá az előre megolvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgákat és a sót. Konyhai robotgéppel dolgozd össze a tésztát. A tészta állaga akkor jó, ha hólyagos és elválik az edény falától. Ezután letakarva keleszd meleg helyen 45-50 percig. Fontos, hogy a tészta legalább a duplájára dagadjon, különben nem lesz a fánk szalagos. Lisztezett felületen nyújtsd egyenletes egy centi vastagságúra, majd szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket. Ehhez akár egy nagyobb üvegpoharat is használhatsz. A kiszaggatott köröket lisztezett tálcára vagy tányérra helyezd és keleszd őket további 15 percig. 

 

Ezután forrósítsd fel az olajat, helyezd bele egyenként a kiszaggatott tésztákat. Mindkét oldalukat közepes lángnál süsd át, nehogy belül nyersek maradjanak. A fánk sütés közben körülbelül a másfélszeresére nő, így ügyelj rá, hogy ne tegyél a serpenyőbe egyszerre túl sokat. A sütési idő körülbelül három perc. Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, akkor kiveheted őket. A felesleges olajat papírtőrlő segítségével itasd le róluk. Még melegében szórd meg őket porcukorral és kész is a tökéletes farsangi csemege.

 

Fotó: Pixabay.com