Blog

A finommotoros képességek fejlesztése

2019.01.21 20:16

A finommotoros képességek elsajátítása már baba korban elkezdődik, ezért fontos, hogy folyamatosan segítsük azok fejlődését.

 

 

A kisbaba 3-4 hónapos korától fokozatosan fedezi fel az őt körülvevő világot. Igyekszik megérinteni és elérni tárgyakat, ezért elkezdi használni kezét és ujjait. Ahogy növekszik, egyre több tudatos mozgáskoordinációra lesz képes.

 

 

A legfontosabb időszak mégis az 5-7 éves kor, amikor a kézizmok, kézközép-csontok erősödése zajlik párhuzamosan a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülésével.

 

 

Az építőkockák és játékok sokat segítenek abban, hogy a gyermekek számára megkönnyítsék a tanulási folyamatokat, melyek igen komplexek, hiszen a kezeik koordinálásához szükséges mozdulatok, mint például a gyorsaság, erősség, összehangolt együttműködésének megtanulása sok időt vesz igénybe. Ez azonban nem megspórolható, hiszen ez mind fontos szerepet tölt be abban, hogy a későbbiekben könnyebben tudják elsajátítani az írást vagy pontosan tudjanak színezni, könnyedén beköthessék cipőfűzőjüket, stb.

 

 

A LEGO játékok nagyszerű segítséget nyújtanak a finommotorikus képességek kiépülésében, ezért is ajánljuk őket bátran minden kisgyermekes szülőnek.