Blog

10 tipp a téli családi bakancslistára!

2019.12.10 19:38

 

Az év utolsó hónapjában sűrűsödnek a teendők és mindenki kicsit fáradékonyabb, kimerültebb. A rohanó percek mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy megéljük a legszebb pillanatokat, hiszen a legértékesebb idő az, amit a családunkkal töltünk. Éppen ezért készítettünk Nektek egy téli családi bakancslistát is, ami emlékezetes ünnepi kalandokat és közös pillanatokat ígér a család minden tagjának.

 

Először írjátok le egy papírra a pontokat, tegyétek egy jól látható helyre, pélául a hűtőszekrény elejére és pipáljátok ki, amint teljesítettétek valamelyiket.

Téli élményekre felkészülni! Vigyázz, kész, start!

1. Korcsolyázás a város jegén

Ma már a legtöbb városban fellelhető egy nyitott vagy sátoros korcsolya pálya, ezért biztos, hogy a közeletekben is akad egy. Ne lazsáljatok, kapjátok fel a korcsolyátokat, készítsetek a termoszba forró teát, öltözzetek fel melegen és irány a jég! A család minden egyes tagja élvezni fogja a közös siklást. A legnagyobb élmény persze azokra a lurkókra vár, akik idén előszőr próbálhatják ki ezt a fantasztikus sportot, de reméljük, anya és apa is siklik egy kört majd kézen fogva!

 

 

2. Karácsonyi vásár

A karácsonyi vásárok különleges fényei, a forralt bor/forró tea illata, a gyerekprogramok sokszínűsége és az árusok kínálata mindenkit előcsalogat a négy fal közül, bármekkora is a zimankó odakint. Sétáljatok egy nagyot közösen, egyetek egy finom rétest vagy kürtöskalácsot és közben merüljetek el az ünnepi hangulatban.

3. Mézeskalács sütés

A december egyik legfontosobba része a mézeskalács sütés. Nem csak azért, mert hagyományos karácsonyi étel, melynek illata átjárja az egész lakást, hanem azért is, mert remek időtöltés, melyből a család minden egyes tagja kiveheti a részét. Miután anya összeállította a tésztát, apa segíthet a nyújtásban, szaggatásban, a gyerekek pedig a díszítésben. Ha vállalkozó szelleműek vagytok, idén akár egy komplett házikót is készíthettek együtt, de ha ez sem lenne elég, egy egész téli tájat is varázsolhattok az alapanyagokból!

 

4. TV és netmentes nap

Bármilyen furcsán is hangzik, kivitelezhető! XXI. századi világunk ablakában néha nem árt összehúzni a függönyt, és eltölteni együtt úgy egy teljes napot, hogy nem figyelünk oda a külső zajokra. Ráadásul így megmutathatjuk gyerekeinknek, hogy milyen a minőségi közös együttlét, amihez nincs is másra szükség, csak egymásra. Mit lehet ilyenkor csinálni? Kirándulni az erdőben, piknikezni a téli tájban, társasozni egy jót, kirakózni forrócsoki társaságában, együtt főzni, szánkózni, stb... A lista végtelen, csupán egy csipetnyi kreativitásra lesz szükségetek. Tervezzétek meg közösen ezt a napot!

 

5. Hógolyócsata és hóember építés

Reméljük, lesz alkalmatok idén is erre a programra, mert a gyerekek egyik kedvenc időtöltése! Ha csatázni készültök, elő a hólapáttal és építsétek meg előre a bunkereket, gyúrjátok meg a hógolyókat is. 


6. Madáretető készítés

Készítsetek közösen egy kis odút azoknak a madárkáknak, akik minden reggel az ablakban vagy a kertben csipogva hálálják majd meg az eleséget. Apa precíz mérnöki tudása és a gyerekek kézügyessége elengedhetetlen a feladathoz, anya pedig gondoskodhat munka közben a sütiről, forró teáról és a karácsonyi zenéről. 

 

 

7. Lustálkodós pizsama nap

Elő a legjobb karácsonyi mesékkel, akár sorozatban, egymás után többet is nézzetek meg! És ha már lustálkodás, engedjétek meg magatoknak, hogy ezen a napon mások gondoskodjanak rólatok, rendeljetek a film mellé pizzát vagy óriás palacsintát és kényeztessétek ízlelőbimbóitokat. A forró csokit, pop cornt és a meleg takarót se feledjétek!


8. Adományozás

Gyűjtsétek össze közösen azokat a játékokat, ruhákat, könyveket amiket már nem használtok és vigyétek el együtt egy olyan helyre, ahol nagyobb szükség van rá és örömet tud okozni. Vannak városok, ahol a helyi közösségek egy-egy családnak gyűjtenek az ünnepekre, ott általában élelmiszer adományokra is nagy szükség van. Vásároljatok be közösen vagy nézzétek át együtt a kamrát és készítsétek el a nekik szánt csomagot. Írjatok egy kedves kis üzenetet, levelet vagy rajzoljatok mellé egy üdvözlőkártyát, ami még személyesebbé teszi az ajándékozást. Így megtaníthatjátok a gyerekeknek, milyen jó érzés önzetlenül adni és segíteni a nehéz körülmények között élő embereknek és családoknak.

 

9. Ünnepi dekorálás

Nem lehet elég korán kezdeni, főleg ha igazán szeretitek a karácsonyi hangulatot! Elő a zöld ágakkal, gyertyákkal és masnikkal, öltöztessétek ünnepi ruhába az egész lakást! A hálószobákat se felejtsétek ki, hiszen elalvás előtt megnyugtató érzés ránézni egy hógömbre vagy ablakdíszre!  

 

 

10. Fotóverseny

Indítsatok családi fotóversenyt, legyen a téma az ünnepi készülődés. Mindenki örökítse meg azokat a pillanatokat, amelyeket a legjobban szeret a karácsonyban és a decemberben, majd hivassátok elő a képeket és rendezzétek őket fényképalbumba! Ne hagyjátok ki a nevezők közül nagyit és nagypapát se, hiszen elég valószínű, hogy már nekik is van olyan mobiltelefonjuk, amivel be tudnak szállni a versenybe. A legjobb fotósnak akár egy óriási tábla csoki is lehet a nyereménye, amit megoszthat a fa alatt a többiekkel! :)


Kellemes ünnepeket kívánunk!

 

Fotók: Pixabay.com

Borítókép: Pixabay.com