Blog

Milyen hatással van a zene a gyerekekre?

2019.10.02 08:44

 

"A zenei hang, az ének köti a kisgyereket legelőször,
legbiztonságosabban az emberi világhoz."
(Vekerdy Tamás)

Alapvetően minden gyermek muzikális, ami nem csoda, hiszen 9 hónapon át anyukájuk szívverése kíséretében ringatóztak az anyaméhben, éppen ezért számos kutatás foglalkozik a zene hatásával a gyerekek fejlődésére vonatkozóan. Tudtad például, hogy kimutatható összefüggést találtak a zenehallgatás, a zenei játékok és a későbbi tanulási képességek fejlődése között? Sokak számára a zene pusztán a művészetek kategóriájába sorolandó, ám a kutatások azt bizonyítják, nagyobb szellemi táplálék, mint sejtenénk. Ma már tudjuk, hogy nagy mértékben befolyásolja a szociális és kommunikációs képsségek fejlődését, a zenei képzésben résztevő gyerekeknél pedig megváltoztatja az idegrendszer felépítését és felgyorsítja az agyi tevékenységeket. 

 

Az első emlékek a pocakból érkeznek

Az újszülöttek emlékeznek az anyaméhben hallott hangokra, ezért egyértelműen erősebben reagálnak az anyukájuk hangjára. Ezeket az auditív emlékeket használva adhatjuk meg számukra az állandóság, a biztonság érzetét, ezért érdemes már a terhesség alatt is gondolni erre, és a pocakban tartózkodás alatt is énekelni nekik, megismertetni őket dalocskákkal, ritmusokkal, melyeket születésük után visszaidézhetünk számukra. A hallás már a 24. héttől kezdődően teljesen kifejlettnek tekinthető, ilyenkor már bizony reagál a magzat a külvilágból érkező, számára is hallható hanghatásokra.

 

3-4 hónapos kortól a gyerekek elkezdenek tudatosabban is figyelni a hangokra, ilyenkor már hallgathatunk velük lágy zenét éberebb pillanataikban. Fontos azonban, hogy ezeket a zenehallgatásokat ne nyújtsuk el, mert a kisbabák még kevésbé tudják szelektálni a hangokat, a hallásuk is sokkal kifinomultabb, mint a felnőtteké, így a folyamatos zene rendkívül fárasztó számukra. 

Nagyobb korukban már maguktól is elkezdenek majd érdeklődni a zenével, hangokkal összefüggő tevékenységek iránt, dobolni kezdenek egy-egy kezükbe kerülő tárggyal, kocogtatják a poharakat, az edényeket. Ilyenkor fontos hogy ne avatkozzunk közbe, bármennyire is zavarónak ítéljük meg a saját fülünk számára, inkább adjunk a kezükbe minél több, változatos hangzású hangszert. 

 

 

 

 

Játékaink között számos gyerekhangszer található.

IDE kattintva érhetőek el.

A zenetanulás fejleszt

Azoknál a gyerekeknél, akik zenei oktatásban részesülnek, a zenetanulás kihat az életük más területeire is. A kreativitás mellett az intelligencia és a motoros készségek fejlődése terén is pozitív hatás tapasztalható náluk, de a komplex gondolkodásuk, az emlékezőképességük is jobban működik, ráadásul a reál tantárgyak tanulására (pl. matematika) is fogékonyabbak. A zene segít a két agyfélteke összekapcsolásában, ezáltal hatékonyabb problémamegoldásra lesznek képesek a gyerekek, és jobban megértik a feléjük áradó üzeneteket is. A zenetanulási folyamat mindezek mellett pedig a memóriára is jó hatással van, segíti a részletek megfigyelését, feldolgozását, stratégiák kialakítását.

Éppen ezért bátran mondhatjuk, hogy a zene tanulás hamar "megtérül", hiszen az élet számos területén óriási segítséget nyújt a gyerekeknek a későbbiekben.

 

 

 

Miért jó tehát a zene a gyerekeknek?

"Teljes lelki élet zene nélkül nincs." - mondta Kodály Zoltán, és milyen igaza volt, hiszen a zene élményeket generál, általánosan nevelő hatású, fejleszt, és segíti az élet számos területéhez szükségek képességek fejlődését. A ritmus fokozza a figyelmet és a koncentrációt, formálja az érzelmi világot, élénkíti a hallást. A zene által könnyebben elsajátítható az egyensúlyérzék, a finommotorika, a térirányok ismerete, a vizuális észlelés, az auditív információk feldolgozása, a beszédkészség, és a szociális érettség.

 

Játék Bolygó

 

Forrás: babaszoba.hu | raabe.hu | felelosszulokiskolaja.hu | tatikazene.hu

Fotók: Pinterest.com