Blog

Két keréken a szabadban!

2019.03.11 16:41

Első találkozás a sebesség élményével

 

 

Minden kisgyermek életében eljön a pillanat, mikor a mászást követően felegyenesednek, elkezdenek lépegetni, sétálni majd szaladni. Ezt követően a szülők feladata egyéb mozgásformák megismertetése is, melyekkel a gyerekek új tapasztalatokat szerezhetnek, például megismerhetik a sebességet és felfedezhetik az önálló irányításban rejlő kihívásokat. A ranglétra szerint általában kismotorral szokás kezdeni a tanulást, melyet a tricikli, majd a bicikli követ. Nagyon fontos, hogy ezeket az eszközöket csak akkor adjuk gyermekeink kezébe, ha érdeklődést mutatnak irányukba, illetve ha valóban megtanultak stabilan járni és egyre jobb egyensúly érzékük is.

 

Mire figyeljünk a kismotor kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb, hogy vásárlás előtt minden esetben teszteljük, gyermekünk mennyire érdeklődik az eszköz iránt, van-e kedve felülni rá, tetszik-e neki, hogy az eszköz megmozdul alatta. Természetesen nem gond, ha nem indul el egyből és némi segítségre, tanulásra van szüksége, de csak és kizárólag akkor vásároljuk meg neki a kismotort ha valóban hajlandóságot mutat a használatára.

 

A második legfontosabb, hogy a vásárláskor megfelelő méretű járgányra essen a választás. Amikor egy kisgyerek ráül a motorra fontos, hogy behajlított állapotban a lábszára és combja majdnem derékszögben álljon, így biztonsággal és kényelmesen tudja majd hajtani magát. Ahogy a gyermek növekedik, a kismotort mindig igazítsuk méretéhez, mielőtt az kényelmetlenné válna. Ne feledjük, hogy a járgány nem a járást elősegítő tanuló eszköz, a folyamat fordított.

 

A kismotorozás fejleszt

Az eszköz segíti az egyensúlyérzék fejlődését, hiszen mindamellett, hogy mozgást idéz elő, tologatása és a fel és leszállás technikájának elsajátítása is kihívásokat rejt magában. A kormányzás tudatos és önálló gondolkodásra ösztönöz, a tanulási folyamat során pedig élesednek a reflexek és az alapvető közlekedési szabályok elsajátítása is könnyebbnek bizonyul.

 

Használat

Az első használat sosem könnyű, sok a tanulni való, ezért fel kell készülnünk az esetleges borulásokra, sérülésekre. Lehetőleg hosszú ruházatot és akár térd, könyökvédőt is adjunk a kicsikre elővigyázatosságból, a lányok hosszú haját pedig fogjuk össze. Hagyjuk, hogy saját tempóban tanulják meg a kismotor használatát, de minden estben támogassuk őket és biztosítsuk a kezdő bátorítást, segítsük őket egy-egy kudarc esetén, hogy legyen kedvük a folytatáshoz, hiszen nincs is annál jobb, mint tavasszal a jó időben két lábon száguldozni.

 

---

Fotó: Pixabay