Blog

Kertészkedni közösen a legjobb!

2019.04.15 10:53

 

Hogyan tegyük élvezetessé a kertészkedés örömeit gyermekeink számára? 

Beköszöntött a jó idő és vele együtt elkezdődtek a kerti munkálatok is, amibe gyakran szeretnének részt venni a gyerekek. E heti blogunkban szeretnénk néhány tanácsot és tippet adni, hogyan érdemes bevonni a gyermekeket úgy, hogy játszva tanuljanak környezetükről és élvezetet nyújtson számukra a közösen elvégzett munka. 

Akad néhány alapszabály, amit nem árt ha észben tartunk, mielőtt elkezdődik a közös kertészkedés:

1. A gyerek koszos lesz és ez nem baj!

Minden, ami rajta van kimosható, így ne aggódjunk amiatt, ha a ruhája piszkos lesz. A sárban dagasztás az egyik legjobb móka ezért válasszunk gumicsizmát, elhasznált pólót, nadrágot, amit nem kell óvni és félteni.

2. Hozzunk neki létre saját kiskertet.

A munka sokkal élvezetesebb, ha van egy apró elkerített rész, amit nap, mint nap egyedül gondozhat a lurkó. Ezáltal fejlődik felelősségtudata és elsajátít egyfajta napi rutint, ami a koncentrációt, a memóriát és a finommotoros kéképességet is fejleszti.

Tipp:

Dekorálható cserepekkel,kis ládákkal vagy konzerves dobozokkal még szórakoztatóbbá teheted az előkészületeket.  A saját eszközhasználat még személyesebbé teheti az élményt, ezért a gyerek koránk megfelelően szerezz be néhány kertészeti eszközt.

KLEIN BOSCH MINI KERTÉSZ KÉSZLET: 4 390 Ft

-

3. A türelem rózsát terem, de egy gyereknek ezt tanítani kell!

Nem sok olyan növény van, ami 2-3 nap alatt kibújik a földből, ezért igyekezzünk fenntartani a gyerek érdeklődését. Öszötnözzük például ültetési napló készítésére, amibe jegyzetelhet, rajzolhat, matricázhat és nyomon követheti a növények fejlődését. Ebben mindent fel lehet tüntetni, például a magok elszórásának dátumát, a napi locsoláshoz szükséges vízmennyiséget de feljegyezheti a fajta jellemzőit is.

JEGYZETFÜZET A/5 - CHICHI NOTEBOOK: 990 Ft

-

4. Ne szabjunk határt a gyermek kreativitásának!

Hagyd, hogy a saját tempójában haladjon és önmagától dolgozza ki a részleteket. Engedd, hogy mindent felcímkézzen, kis zászlókat vagy feliratokat készítsen a cserepekre, amivel jelöli a növények elnevezését, kavicsokat rendezzen és kialakítsa mindennek a saját kis helyét. Ez segíti a tanulási folyamatokat, fejleszti a kreativitást, ezért engedd hogy szabadon szárnyaljon a fantáziája!  

MELISSA & DOUG KREATÍV JÁTÉK, FÉMES SZÍNEZŐ: 2 690 Ft

-

5. Az érdekes növények mindig izgalmasabbak!

Próbálj beszerezni néhány olyan virágmagot vagy hagymát, ami különleges, nem találkozik vele nap mint nap a gyerek, így biztos hogy izgalmasabbnak fogja találni az ültetés örömeit. Akár a forma, illat vagy a termés egyedisége szerint választasz, mindegyik újdonság lesz számára és a meglepetés erejével fog hatni.

Tipp:

A vaníliavirág színe és illata is káprázatos, emellett a pillangók nagy kedvence. A nyári viola az egyik legszebb egynyári dísznövény. A bazsalikom az egyik legillatosabb és legfinomabb fűszernövény. Az aloe vera különös formájú gyógyhatású növény. 
-
A közös élmény legfontosabb eleme az, hogy minden részfeladatot mókával fűszerezz, így évről évre jobban várja majd gyermeked a tavaszt, amikor együtt kezdhetitek el építeni, szépíteni a saját kis kerteteket. Nem csak a szabad levegő jótékony hatásait élvezhetitek, de tudatosan nevelheted gyermekedet a természet, az élővilág szeretetére és környezetünk megóvásának fontosságára is.

Extra ötletek:

1. Virágoskert kialakításakor vásároljátok meg együtt a magokat, engedd, hogy kapjon némi szabadságot és választási lehetőséget gyermeked.
2. Vondd be az egész családot! Minél többen vagytok, annál izgalmasabb a közös tevékenység, ezért hívd át kertészkedni a nagyit, nagypapát, nagynénit, unokatestvéreket és akár a barátokat is!
3. Töltsétek meg élettel a kertet, készítsetek süni menedéket, bogárházikót/rovarhotelt és madáretetőt is.
4. Komposztáljatok, így az újrahasznosítás egyik legfontosabb formáját taníthatod meg.
---
Játék Bolygó
---
Fotók: Pixabay.com