Blog

Kedvenc plüssállataink története, avagy érdekességek az állatvilágból!

2020.05.12 14:04

Kíváncsi vagy, hogy milyen állat a narvál, milyen tulajdonságai vannak a királypingvinnek, mit eszik a süni és a vidra? Most utána jártunk kedvenc plüssállataink történeteinek! Tarts velünk és ismerd meg ezeket a lélegzetelállító élőlényeket!

 

A sünik

 

A sünfélék az emlősök osztályába tartoznak, 24 ma élő fajról tudunk, melyből a Kárpát-medencében egyetlen sünféle, a keleti sün él. Európa nyugati felén ugyanakkor kizárólag a hozzá megtévesztésig hasonló európai sün fordul elő. Főleg éjszaka mozognak és általában magányosak, a mérsékelt övön élők téli álmot alszanak. A sünök elsősorban rovarevők, de megeszik a csigákat, a férgeket, a madárfiókákat és a tojásokat is. Ha alkalmuk adódik a gyíkokat és kígyókat sem vetik meg és az emberek házi kedvenceinek táplálékát is megdézsmálhatják. :)

 

Tudtad?

Habár kisméretű emlősök, léteznek 10-15 centiméteres (40-60 grammos) és 26-45 centiméteres (1000-1400 grammos) sünfajták is. 

A sünik védett állatok!

 

A királypingvin

A királypingvin, más néven óriáspingvin a madarak osztályának pingvinalakúak rendjébe, ezen belül a pingvinfélék családjába tartozó faj, és a déli tengereken és az Antarktiszt körülvevő szubantarktikus szigeteken él. A legnagyobb pingvinek közé tartozik, a kifejlett példányok akár a 95 centimétert is elérik! Fekete feje mind a két oldalán ovális, élénksárga folt található, amely lefelé és előre keskeny, hátul feketeszegélyű szalagban folytatódik. Háta sötét, hasa világos, ami a vízben nyújt nekik segítséget a ragadozók elleni rejtőzködés céljából.

Tudtad?

A szárazföldön sután mozgó madár, a vízben szinte repül! Akát több méter mélyre is lemerül a halakból álló táplálékáért. 

A vidra

 

Az európai vidra, vagy gyakran csak vidra ként emlegetett állat, részben vízben élő ragadozó emlős. A szabad természetben ritkán lehet csak látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyáknak és az áramvonalas testének köszönhetően rendkívül gyorsan tud úszni. Tápláléka változatos, döntően halakból, emellett kétéltűekből, rákokból, egyéb rágcsálókból, gerinctelen állatokból (kagyló, nagyobb, vízben élő rovarok, rovarlárvák) áll. A kisebb, úszás közben könnyen elfogyasztható, tömeges fajokat zsákmányolja de esetenként jóllakottan, játékból is halászik.

Tudtad?

Testtömege átlagosan 3 kg de elérheti akár a 14 kg-ot is. Gondoltad volna? :)

Narvál

A narvál az emlősök osztályának cetek rendjébe, ezen belül a narválfélék családjába tartozó állatfaj. Szerintünk az egyik legérdekesebb, hiszen a természet törvényeivel dacolva olyan helyeken is képes megélni, ahol más állatok már nemigen fordulnak elő. Az északi-sarki vizekben, Észak-Oroszország, Észak-Alaszka és Észak-Kanada partjai előtt, valamint Grönland és a Spitzbergák közelében él. A narvál elterjedését tekintve tehát a legészakibb cetfaj, ritkán merészkedik az északi szélesség nyolcvanadik fokánál délebbre. A táplálékát hanghullámok segítségével szerzi meg és 370–400 méterig is lemerül a vízben, ahol akár félóránál is tovább tud maradni. Egy példány általában 30–40 évig él.

Tudtad?

Annyira keveset tudunk erről a fajról, hogy például arra sincs még 100%-os magyarázat, mire használja az agyarát. Egyes légi megfigyelések és az agyarakon lévő karcolásokból arra következtetnek tudósok, hogy a hímek megvívnak egymással a rangsorbeli helyükért és a nőstényekért. 

 

 

A nyulak

A nyulak kis és közepes méretű állatok, amelyek a gyors helyváltoztatáshoz alkalmazkodtak. Legfőbb jellemzőik a hosszú hátsó lábak és a hosszú fülek. A hátsó lábakon 4 ujj, míg a rövidebb mellső lábakon 5 ujj található. Talpuk szőrös, hogy ne csússzanak el futás közben. Mindegyik ujjukon erős karmok vannak. Hosszú mozgatható füleikkel igen jól hallanak. Nagy szemük segítségével a nyulak jól látnak még éjjel is, emiatt többségük éjjel vagy alkonyatkor, illetve hajnalkor tevékeny. Az állatok mérete igen változatos. Az apró észak-amerikai törpenyúltól, amely 25-29 centiméter hosszú és 300 gramm testtömegű, a mezei nyúlig terjed, amely 50-70 centiméter hosszú és 2500-6500 gramm tömegű is lehet. A mezei nyúl a hátsó, erős lábai segítségével képes akár a 70 kilométer/órás sebességet is elérni!

Tudtad?

Az állatok sokféle élőhelyhez alkalmazkodtak, köztük a sivataghoztundráhozerdőhőzhegyekhez és mocsarakhoz. A nyúlfélék egy része üregekbe húzódik vissza veszély esetén vagy pihenéskor, ilyen az üregi nyúl, míg a másik része e családnak a futást választja menekülésül, és egész életében a felszínen tartózkodik, ilyen például a mezei nyúl.

 

Reméljük, hogy tetszett eheti bejegyzésünk és sok érdekes információhoz jutottál!

Bauer plüssállatainkat IDE kattintva érheted el webáruházunkban!

Játék Bolygó

* Forrás: Wikipédia

argep.hu olcsobbat.hu