Blog

Megnéztük, tetszett! Így neveld a sárkányodat 3. ajánló spoiler nélkül!

2019.03.04 12:09

Hablaty és Fogatlan kalandjai egy harmadik, befejező epizódban folytatódnak tovább.
Mindkettejük élete nagyot furdult, hiszen Hablaty a falu vezetőjévé vált, Fogatlan pedig a sárkányok vezére lett. A történetben egy év telt el a második epizódhoz képest, és a két jó barát a Hibbant-szigeten éli mindennapjait, ahol Hablatynak a falu irányítása mellett állandó elfoglaltsága, hogy barátaival sárkányokat mentsen vadászok karmai közül. 
A szigeten a hely ennek köszönhetően egyre kisebb lesz, hiszen a vikingek mellett immár egyre több sárkány is itt él, ami minden eddiginél keményebb ellenfelek figyelmét kelti fel. S bár Hablaty és Fogatlan barátsága úgy tűnik csakugyan örökéletű, a dolgok hirtelen megváltozni látszanak, amikor feltűnik a színen egy nőstény Éjfúria. A film eredeti címe How to Train Your Dragon: The Hidden World, a magyar fordítással ellentétben utal egy titkos világra, mely főhőseink számára a megoldást jelentheti, s amit elképesztően gyönyörű látványelemekkel komponáltak, hogy maradandó élményt jútson a mozivásznon keresztül.
Sokan tartottak attól, hogy a harmadik Így neveld a sárkányodat mese messze elmarad majd az előzményektől és elcsépelt, unalmas befejezést kap a trilógia 3. része, ám a film mektekintését követően bátrajn kijelenthetjük, hogy erről szó sincs. Ismét sikerült egy látványos, tanulságos és szórakoztató rajzfilmet készítenie az alkotóknak, ami a teljes 104 perces játékidőre vonatkozik, és amiben van mesélnivaló, logikus szálon halad előre a történet és okos, szép a lezárás. A történet legszebb és egyben legszórakoztatóbb szála Fogatlan és a nőstény sárkány románca, ahol több ponton intelligens humor kacagtatja meg a teljes nézőközönséget, szülőket és gyerekeket egyaránt.
Robert Abele, a The Wrap kritikusa szerint a film "egybegyúrja a cukit és a sötétet, ami a franchise eddigi fejlődésére jellemző volt, és kielégítően mutatja be, hogy a felnőtté válás nem csak új távlatokat jelent, hanem azt is, hogy bizonyos dolgokat és gondolkodásmódokat magunk mögött kell hagyni".
Variety kritikája szerint "a látvány mindent felülmúl, amit eddig láttunk, annyira, hogy hajlamosak lehetünk átsiklani a karakter-animáció olyan finomságai felett, mint az emberek és hüllő arckifejezéseinek aprólékossága" - írja Peter Debruge.
Örömmel jelenthetjük tehát, hogy a mese 3. részével kerekedett ki az egész történet, így mindenképpen javasoljuk a megtekintését!
Az amerikai animációs családi akció-kaland-vígjáték-fantasy 2019. február 21-től látható a magyarországi mozikban.
Játékidő: 104 perc
Rendező: Dean DeBlois
Főszereplők:
F. Murray Abraham
Jay Baruchel
Cate Blanchett
America Ferrera
A film értékelése a mafab.hu-n 8.0, az IMDB-n 7.9.