Blog

Fedőnevek – Kipróbáltuk, imádtuk!

2019.09.10 10:20

Egy társasjáték, ami egyszerre foglalja magába a csapatmunkát, a versengést, a folyamatos gondolkodást, fejtörést, mindezt úgy, hogy közben végig a hasunkat fogjuk a nevetéstől.

E heti kalandozásunk most a Fedőnevek társasjátékhoz vezetett, melynek logikája és játékmenete annyira megfogott minket, hogy úgy döntöttünk, külön blogbejegyzést szentelünk neki. Az alapjáték egy igazán egyszerű elméletre épül, 2 kémhálózat keresi saját ügynökeit és próbálja felfedni a tagokat anélkül, hogy gyanútlan járókelőket, a másik csapat tagjait vagy a bérgyilkost találnák meg. Egy egyszavas játék, ami mindenkit szórakoztat!

 

Az alapjáték:

A kémfőnököknek fel kell fedniük saját ügynökeiket. Minden kémnek fedőneve van, ezeket képviseli a 25 fedőnévkártya, melyeket az asztalra 5x5-ös elrendezésben, véletlenszerűen teszünk, hogy mindenki jól lássa. A két kémfőnök kap egy közös kulcskártyát, ami megmutatja, hogy mely fedőnevek tartoznak a hálózatukhoz. A játékosok két csapatot alkotnak, egy pirosat és egy kéket. Mindkét csapatnak 8-8 nevet kell megtalálnia, plusz a kezdő csapat még egy kettős ügynökkártyát is kap, tehát ők 9 pontot érhetnek el. Ha kiszámoljuk, akkor marad még nyolc kártya a huszonötből. Ezek nagy része ártalmatlan járókelő, de egy bérgyilkos is megbújik köztük.

 

 

 

A játék menete

A két csapat kijelöl maguk közül 1-1 kémfőnököt. Ők lesznek azok, akik birtokában vannak a megoldókártyának, amin láthatják, mely kémek tartoznak a csapataikba. A többiek csak az előttük kiterített 25 szókártyát láthatják. A szókártyák mindegyike egyforma, csupán a rájuk írt szavak eltérőek. A kémfőnökök feladata, hogy rávezessék csapattársaikat, mely kártyák tartoznak hozzájuk, méghozzá úgy, hogy egy-egy kulcsszóval megpróbálnak minél több kártyára utalni egyszerre anélkül, hogy konkrétan kimondanák a szókártyákon szereplő szavakat. Egyszerűnek tűnik, de az igazán nagy csavar benne az, hogy a szókártyák véletlenszerűen kerülnek az asztalra, és sok szó esetén nagyon nehéz olyan egyszavas kapcsolatot találni, amire nem csak a kémfőnökök, de társaik is asszociálni tudnak.

Egyszavas játék, tehát a kémfőnökök minden körben csak egyetlen kulcsszót adhatnak meg társaiknak, illetve egy számot, hogy a kulcsszó hány darab kártyára utal.

 

 

 

 

Példa

Ha a kémfőnök látja a kulcskártyáján, hogy a csapatának ki kellene találnia a Loch Ness és part szavakat, mondhatja, hogy "tó:2" (vagyis két fedőnévhez is kapcsolódik az utalása). Ekkor az asztal túloldalán ülő csapattagok átnézik az előttük lévő a 25 kártyát, és megpróbálják kitalálni, melyekhez tartozhat a "tó" kulcsszó. Ötleteiket hangosan is megvitathatják, de eközben a kémfőnök rezzenéstelen arccal kell üljön, tehát egyáltalán nem segíthet nekik. Ha megállapodott a csapat (tippjük például a Loch Ness és tó), egyesével elkezdenek találgatni. Ha elsőre a "Loch Ness"-t mondják, a kémfőnök megkönnyebbül, és rárak egy kék színű ügynök kártyát a szókártyára. Ha másodiknak viszont mondjuk a "tó" helyett mégis a "vitorlát" nevezik meg, amire a kémfőnök nem is számított, akkor a két csapat kémfőnöke ellenőrzi, hogy milyen színű a kódkártyán az említett fedőnév. Ha piros, a másik csapat kap pontot, tehát az ő ügynökkártyájuk kerül rá, ha ártatlan járókelő, egy rémült járókelő kártyával kell lefedni. Mindkét esetben a piros csapat folytathatja a játékot. Abban az esetben viszont, ha a bérgyilkosra hibázik rá a kék csapat (fekete négyzeten fehér X-el van jelölve a kulcskártyán), a játékot azonnal elvesztették, és nincs több kör.

 

A fenti példából kiindulva láthatjuk, hogy már egyetlen apró hiba is az ellenfélnek kedvezhet, ezért a kémfőnököknek és csapattársaiknak sincs egyszerű dolguk. Sokat segít, ha a játékosok teljesen egymásra tudnak hangolódni, és igyekeznek a másik fejével is gondolkozni.

 

 

 

További nehézség az is, hogy a játékszabály egyértelműen kimondja, hogy a kulcsszavakat hogyan lehet alkalmazni, tehát számos tiltással is szembe kell néznünk. Nem lehet például utalást tenni arra, hogy hány betűs szavakat keressen meg a csapat, de olyan összetett szavakat sem lehet használni, melyeknek egy része a keresett fedőnevek között van. Az sem szabályos, ha a fedőnevet lefordítjuk egy másik nyelvre, a játékot magyarul kell játszani.

 

A Fedőnevek játék megmozgat minden korosztályt, így ideális családi társasjátéknak, de baráti körben is nagy sikert arathatunk vele, hiszen az utóbbi idők egyik legjobb party játékának is nevezik! Ezt az információt pedig mi is csak alátámasztani tudjuk!

 

A játék díjai

Mensa Társasjátékverseny 2016 fődíjas

Spiel des Jahres 2016 fődíjas

Jó játékot!

Játék Bolygó