Blog

Családi bakancslista: ha még nincs, itt az ideje, hogy készítsetek!

2019.10.08 08:28

 

Miért jó, ha közös terveitek, céljaitok papírra vannak vetve? Egyáltalán milyen témakörök jönnek szóba egy családi bakancslista esetén? Most tippjeink és ötleteink segítenek, hogyan is állítsátok össze a tökéletes bakancslistát, amiért a család minden tagja lelkesedni fog!

A legtöbb embernek van bakancslistája, még ha nem is mindig papírra vetve. Ezek a bakancslisták javarészt egyes szám első személyben íródnak, saját álmok megvalósításáról ábrándozva, ám ha az embernek családja van, az egyéni célokat sokszor felváltja a közös érdek. Ez nem jelenti azt, hogy mindenről le kell mondanunk, csupán csak más lesz a prioritás, új dolgok kerülnek előtérbe, melyek immár a család javát szolgálják. 

 

Az álmok viszont az ember legnagyobb mozgatórugói, melyek nem csak a fejlődésünket befolyásolják, de élményekkel, érzelmekkel is gazdagítanak, ezért megosztunk veled egy kiváló módszert arra, hogyan olvasztd egybe vágyaidat a családod kívánságaival.

Készítsetek családi bakancslistát

A családi bakancslista, ahogy azt a neve is sugallja, olyan vágyakat, álmokat tartalmaz, melyeket a család minden tagja együtt is szeretne, ezért a megtervezését is közösen kell végezni. Beszéljétek meg együtt a lista tartalmát egy szombat esti vacsorát követően, és tűzzétek ki a 2020-as céljaitokat együtt. Az előkészület is épp oly fontos, mint a megvalósítás, hiszen egy 16 éves kamaszt és egy kis 4 évest is felcsigáz, ha van beleszólása például abba, hogy hová menjen a család legközelebb nyaralni.

 

 

Bakancslistás témáink megkönnyíthetik a tervezést, de pusztán csak támpontok, melyeket bővíthettek, toldozhattok, foltozhattok:

 

  1. Nyaralási helyszínek: kül- és belföldi egyaránt, a hosszú hétvégéket is beleértve, hiszen akkor van értelme a pihenésnek, ha azt mindenki egyaránt élvezi.
  2. Szórakozás: kihagyhatatlan koncertek, a legjobban várt mozifilmek, színházi előadások, satöbbi. Ezek között is bőven akadhat olyan, amin a család együtt szeretne részt venni.
  3. Új dolgok kipróbálása: autós mozi, evező túra, erdőben sátrazás, búvárkodás, csupa olyan dolog, amit jó lenne kipróbálni, de eddig sosem tettétek. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és igyekezzetek egymás kedvére is tenni!
  4. Legek felkutatása: nézzétek meg a legrégebbit, a legújabbat, a legnagyobbat, a legkisebbet, a leghíresebbet, a legelsőt, stb... Hogy ezek pontosan mit is jelentenek, azt rátok bízzuk!
  5. Igazi kihívások: ha szerettek túrázni, ott az Országos Kéktúra, de a városban található összes fagyizót is kipróbálhatjátok egy nyár alatt. Esetleg a Magyarországon fellelhető élmény- vagy barlangfürdők felfedezése? Na ugye, hogy van még mire rászánni az időt!
  6. Új esetén is közösen: ha például autó vásárlás előtt álltok, miért hagynátok ki belőle a gyerekeket? Sokkal élménydúsabb ha már a tesztvezetésre is együtt mentek, így nem csak apa, de a gyerekek is lelkesednek majd az új családtagért és ez is simán bekerülhet a bakancslistás programok közé. Szeretnétek jövőre egy kerti medencét vagy valaki új gördeszkára vágyik? Akkor irány együtt a bolt, bújjátok információkért együtt a netet, tervezgessetek közösen. Ez is nyugodtan felkerülhet a listára.
  7. Kell egy kis őrületet: esőben táncolás, sárban dagonyázás, legurulni egy dob oldaláról, üvölteni egy jó nagyot, egy magas hegy tetejéről, vagy épp elmenni végre lézer harcolni, részt venni egy kiszabaduló szobás játékon, megnézni az összes Harry Potter filmet egyetlen hétvége alatt, stb... Határ a csillagos ég!
  8. Fejlődés: tanuljatok meg közösen egy új nyelvet, vagy nézzetek ki egy olyan szakkört vagy egy 1 alkalmas workshop-ot, ami mindannyiótokat érdekel. Szeretnétek környezettudatosabban élni? Akkor ideje felírni ezt is a bakancslistátokra a konkrét céljaitok közé.
  9. Szezonális programok: télen szánkózni, forró csokit inni a szabadban, ősszel sétálni egyet egy lombhullató erdőben és tökfaragó versenyt rendezni, tavasszal közösen rendbe rakni a kertet, virágokat ültetni, nyáron körbe tekerni a Balatont. Az apró célok is épp oly fontosak, mint a nagyobb tervek, ezért sose feledkezzetek meg róluk.

Hol a helye?

A tervezési fázist követően érdemes a célokat jól látható helyre tenni, hogy mindenki követhesse a házban, milyen élmények és álmok várnak rátok. Írjátok le szépen, kis négyzetekkel elláttva az egyes pontokat, hogy minden megvalósítást követően együtt pipálhassátok ki az adott részt. Hoztunk néhány ötletet szépen kidolgozott bakancslistákra, melyek mindamellett, hogy szem előtt tartják a célokat, ékes díszei is a lakásnak.

Fotók: Pinterest

Ne csak nagyban, kicsiben is gondolkozzatok

A hosszú távú célok fontosak, de ha nincs sikerélmény, akkor a várakozást hamar elunják a kisebb gyerekek, de még olykor a felnőttek is. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy készítsetek akár rendszeresen, havonta is egy bakancslistát, melyben a család elérhető, könnyen megvalósítható céljait tűzitek ki. Így mindig észben tudjátok tartani a közös programokat, és a kipipálás élménye és öröme is többször adatik meg számotokra.

 

 

 

Bakancslista élményekből fotóalbum

Nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor végre megvalósulnak az álmok, ezért sose felejtsétek el ezeket a pillanatokat megörökíteni, és a képeket albumba rendezni, melybe akár az a lista is bekerülhet, amit közösen írtatok és teljesítettetek. Amikor eltelik 10-20 év, és a gyerekek már felnőttek, a karácsony lesz az egyik legjobb alkalom arra, hogy ezeket az albumokat közösen fellapozzátok, és felidézzétek legszebb emlékeiteket. 

 

Játék Bolygó

 

Fotók: Pixabay.com | Pinterest.com