Blog

A lélek melengetője, az esti mese

2019.05.13 17:43

 

Képzelet, rituálé, szókincs, relaxáció, tanulás...mind pozitív jelentéstartalmú szavak, de miért is emlegetjük őket az estimesét illetően?

Egy hosszú nap végén, miután mindenki megírta a leckét, megvacsorázott és megfürdött, anya és apa feladatai még korántsem érnek véget. A nap egyik legszebb pillanatára készülnek, amely nem csak közös időtöltés és mindenki számára megnyugtató tevékenység, fontos fejlődési folyamatokat támogató cselekvés is.

A felolvasás.

Most összeszedtük néhány pontban, hogy milyen jótékony hatásai vannak a rendszeres mesélésnek a gyerekekre nézve. Fontos szempontok, melyeket minden szülőnek érdemes észben tartania.

A vizuális ingerek helyett a fantázia világa lép életbe

Mese hallgatásakor a gyerekek fantáziája szabadon szárnyal és egy jóval tágasabb világba csöppennek, mint azt a hétköznapok engedik. A különböző szerepek által más-más nézőpontokkal, karakterekkel ismerkednek meg, érdekes történetekkel találkoznak, melyek az újdonság erejéval hatnak rájuk és amelyeket a maguk módján építenek be a saját valóságukba. Ezek együttesen mind azt a célt szolgálják, hogy személyiségük kiépülése ne korlátozódjon, bizalomról, érzelmekről, jó és rossz közti különbség tételről és számos egyéb fontos dologról ismereteket gyűjtsenek és egészséges, nyitott képet alkossanak a világról. A mese így segíti önmaguk és kreativitásuk fejlesztését is.

Közös rituálé, szokás, amely biztonságot ad

A rendszeresség és az állandóság bizony igen fontos a kisgyermekek számára, ezért is ragaszkodnak annyira ahhoz, hogy akár negyedszer vagy ötödször is felolvassuk ugyan azt a mesét, olykor embert próbáló erőt téve. Számukra a nap egyik fénypontja, amikor apa vagy anya a legszebb történeteket varázsolja elő egy könyvből. Ez a tevékenység gondoskodik arról, hogy egy hosszú nap után ők is megnyugodjanak, továbbá a pihentető és zavartalan alvásuk alapját jelenti. A biztonság és az otthon melegének éreztetése minden szülő feladata, így érdemes ebből az okból kifolyólag is rendszeresen felolvasni nekik.

Szókincs és szövegértés, tanulás

Sokan nem tudják, de az iskolákban kiütköző szövegértési problémák, értelmezési feladatok sikertelen teljesítése sokszor arra vezethető vissza, hogy a gyerekeknek nem olvastak rendszeresen kiskorukban. A mesék segítenek ugyanis az összefüggések megértésében és a cselekmény szálainak felgöngyölítésében. Korosztályhoz igazodva növelik a szókincset, koncentrációt és serkentik az érdeklődési vágyat, kíváncsiságot is. Azok a felnőttek, akiknek rendszeresen olvastak gyermekkorukban, hatékonyabban oldják meg az előttük álló feladatokat és könnyedebben veszik az élet akadályait.

Relaxáció és ellazulás

A mesék nem csak a közös együttlétek miatt értékesek, segítenek feloldani a gyerekekben a nap folyamán felgyülemlett feszültséget, stresszt és egyéb ingereket is. Világunk működése még a felnőttek számára sem mindig egyértelmű, de egy gyermek számára még inkább megfoghatatlan, ami körülötte zajlik. Az estimesék a zavaros és sokszor megválaszolatlan gondolatokat formába öntik és segítenek megszabadulni még elalvás előtt a negatív dolgoktól. Még a sokak által rémisztőnek vélt karakterek szerepe is az, hogy megszemélyesítsék a legnagyobb félelmeket és segítsék azok feldolgozását, elengedését.

Fotók: Pixabay.com