Blog

Honnan ered a Mikulás ünnepe és ki is pontosan Santa Claus?

2020.12.02 15:37

Honnan ered a Mikulás ünnepe? Tudtad, hogy Mikulás és Santa Claus nem ugyan az a személy? Hogy hívják a Télapót más nyelveken? Mivel lepd meg gyermekedet december 5. éjjelén? Olvasd el blogbejegyzésünket és mindenre választ kapsz!

 

A palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban kialakult, ajándékokat osztó Mikulás előképének és mintájának tartják. A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklós tetteiről. Ebből alakulhatott ki aztán az szokás, hogy az ünnepnap előestéjén, egy később magyar nyelvterületen „Mikulás”-nak elnevezett piros köpenybe öltözött apó, házról házra járt és ajándékokkal halmozta el a gyerekeket. A modern néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. reggelre a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Magyarországon az ablakba kitett kiscsizmák és a titokzatos Mikulás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

Santa Claus figurája a 19. század elején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, holland bevándorlók hagyományainak hatására. Már az 1770-es években feljegyezték a holland telepesek Szent Miklósnak (Sinter Klaasnak) szentelt ünnepét, az amerikaiak pedig hamarosan népszerűsíteni kezdték az ajándékhozó Szent Miklóst.
Santa Claus karácsony éjszakáján a kéményen keresztül érkezik a lakásba, és a kandallóra felakasztott harisnyákban helyezi el a gyermekeknek szánt ajándékot. Karácsony előestéjén az amerikai gyermekek „karácsonyi harisnyákat” (Christmas stockings) akasztanak a kandallóra, és egy asztalon süteményeket és tejet hagynak arra az esetre, ha Santa Claus megéhezne.

Miben a különbség a két "Mikulás" között?

Mikulás Magyarországon december 6-án érkezik gyalogosan, egy krampusz kíséretében. Otthona az ég, az ajándékokat pedig az ablakba helyezett kiscsizmákba rejti. Általában gyümölcsökkel és édességgel jutalmazza a jó gyerekeket, de olykor virgácsot is osztogat. Mikulás szikár alkatú, hosszú piros palástot és püspök süveget hord.

 

Santa Claus december 25-én érkezik az angolszász országokba rénszarvasok által húzott repülő szánon. Otthona a messzi Lappföldön található, ahol saját gyárában manók segítenek neki elkészíteni az ajándékokat. A gyerekeknek általában játékokat visz, melyeket a kandallóra felfüggesztett kis harisnyákba rejti. Pocakos alkatú, arcán hófehér szakállal. Rövid piros kabátot, övet és bojtos sapkát hord.

Egy kis érdekesség

Mikulás különböző alakjának számtalan neve van szeret a világban, melyeket most egy csokorba szedtünk az érdekesség kedvéért. :)

Amerikában és Kanadában: Santa Claus
Angliában: Father Christmas
Brazíliában és Peruban: Papa Noel
Dániában: Sinter Klaas
Finnországban: Joulu Pukki
Franciaországban: Pere Noel
Hollandiában: Sinterklaas
Japánban: Jizo
Kínában: Shengdan Laoren
Magyarországon: Mikulás, Télapó
Romániában: Mos Nicolae
Marokkóban: Black Peter
Németországban: Christindl
Norvégiában: Julenissen
Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
Oroszországban: Gyed Moroz
Spanyolországban: Papa Noel
Svédországban: Jultomten

Milyen ajándékokkal lepd meg gyermekedet Mikulás alkalmából?

Minden gyerek egyedi és megismételhetetlen, ezért mindig azt javasoljuk vásárlóinknak, hogy személyre szabottan igyekezzenek meglepni a kicsiket. Hoztunk néhány ötletet, hogy mi kerülhetne a csizmácskákba vagy a kandallón függő zoknikba idén Mikulásra.

1. Polly Pockets hógömbök többféle színben! 

Polly Pocket idén ezzel a hógömb sorozattal teszi különlegessé az ünnepet. A 4 különböző játék mindegyike más világba repíti el a gyerekeket és mindegyikhez tartozik egy Polly baba. A csomagban egy masni is található, mellyel felakasztható a játék a fenyőfára.

A játékokat ITT találod.

2. Karácsonyi szinezők és lapozós mesekönyvek 

Az ünnepi hangolódást még szebbé és felejthetetlenebbé teszi minden nap egy mese, egy kép kiszínezése és egy rajz elkészítése a téli hónapokra jellemző motívumokkal és elemekkel.

IDE kattintva tudsz válogatni.

3. Play-Doh karácsonyi gyurmák

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne Play-Doh gyurmával játszani! A gyerekek most mókás színekkel díszíthetik saját karácsonyi szereplőiket. Minden termék tartalmaz Play-Doh gyurmát, valamint légmentesen záródó fedéllel van ellátva, így mehet a végtelen játék az ünnepek alatt, a gyurma mindvégig megőrzi frissességét.

A játékokat ITT találod.

4. Matricák

Az Avenir Kids 20 db-os matrica gyűjteményei minden gyerkőcöt elvarázsolnak! Egy adott témában nem csak a szépen megrajzolt állatok, de a háttér és táj elemek is gondoskodnak arról, hogy kedves kis történetek és mesék szülessenek!

A játékokat ITT találod.

Ha tetszett a blog bejegyzésünk, hagyj nekünk egy üzenetet!

Forrás: Wikipédia

Fotók: Pixabay.com

Játék Bolygó